Windows opnieuw installeren - Microsoft Ondersteuning (2023)

Als u problemen ondervindt met Windows 11 op uw pc of als u een nieuwe kopie van Windows 11 wilt zonder de rommel van oude bestanden of apps, kunt u Windows 11 opnieuw installeren om te proberen uw problemen op te lossen en uw pc weer schoner te maken.

Je schijfruimte controleren

Als uw pc niet werkt zoals verwacht of als u problemen ondervindt met Windows 11, kan dit worden veroorzaakt door weinig schijfruimte. Voordat u Windows 11 opnieuw installeert, probeert u schijfruimte vrij te maken om te zien of dat helpt. Zie Schijfruimte vrijmaken in Windows voor meer informatie.

Voordat je begint

Als u persoonlijke gegevens en bestanden hebt die u wilt opslaan, maakt u er een back-up van op een externe harde schijf, USB-stick, SD-kaart of cloudlocatie (zoals OneDrive) voordat u Windows 11 opnieuw installeert.

Windows 11 moet worden geactiveerd nadat deze opnieuw is geïnstalleerd. Gewoonlijk gebeurt dat automatisch nadat je online bent gegaan. Zie 'Activeren na het opnieuw installeren van Windows' in Windows activeren voor meer informatie.

In Windows 11 moet u uw Microsoft-account koppelen aan de Windows 11 digitale licentie op uw pc voordat u Windows opnieuw kunt activeren. Zie 'Uw Windows-licentie koppelen aan uw Microsoft-account' in Windows opnieuw activeren na een hardwarewijziging voor meer informatie.

Als u Windows 11 opnieuw installeert nadat u een belangrijke hardwarewijziging op uw pc hebt aangebracht (zoals het vervangen van het moederbord), wordt deze mogelijk niet meer geactiveerd. U kunt de probleemoplosser voor activeringen gebruiken om Windows opnieuw te activeren. Zie De probleemoplosser voor activeringen gebruiken voor meer informatie.

Wanneer u Windows 11 opnieuw installeert, moet u de versie van Windows selecteren die overeenkomt met uw digitale licentie. Als u bijvoorbeeld Windows 11 Home uitvoert, moet u Windows 11 Home opnieuw installeren.

Als u wilt zien welke versie van Windows u gebruikt, gaat u naar Start > Settings > System > About . Uw editie wordt vermeld onder Windows-specificaties.

Typen opnieuw installeren voor Windows 11

De volgende grafiek bevat informatie over de verschillende opties die u kunt kiezen voor elk type opnieuw installeren, inclusief wat er gebeurt met uw apps, bestanden, persoonlijke gegevens en hoeveel schijfruimte er nodig is voor het opnieuw installeren.Gebruik deze grafiek om te bepalen welke optie u wilt gebruiken om Windows 11 opnieuw te installeren.

U wordt aangeraden eerst 'Windows 11 opnieuw instellen', vervolgens zo nodig 'Opnieuw installeren Windows 11met installatiemedia' te installeren en vervolgens, indien nodig, een 'Schone installatie van Windows 11 met installatiemedia' uit te voeren.

Notities:

 • Als u Windows 11 opnieuw installeert met behulp van installatiemedia terwijl u 'Niets behouden' kiest (een schone installatie), wordt automatisch gereserveerde opslag ingeschakeld als de partitie waarnaar u Windows opnieuw installeert, 20 GB of groter is. Bij gereserveerde opslag wordt schijfruimte gereserveerd voor gebruik door updates, apps, tijdelijke bestanden en systeemcaches, waardoor de dagelijkse werking van je pc wordt verbeterd doordat essentiële besturingssysteemfuncties altijd toegang hebben tot schijfruimte.

 • Voor apparaten met gereserveerde opslag wordt bij opnieuw instellen of opnieuw installeren eerst gebruikgemaakt van de gereserveerde opslagruimte voordat andere schijfruimte wordt gebruikt. Zie Hoe gereserveerde opslag werkt in Windows voor meer informatie.

Optie voor opnieuw installeren

Opties voor opnieuw installeren die je kunt kiezen

Wat gebeurt er met je apps

Wat gebeurt er met je persoonlijke gegevens onder \Gebruikers

Wat gebeurt er met gegevens die zijn opgeslagen in andere mappen of stations

Benodigde schijfruimte

Windows 11 opnieuw instellen

Mijn bestanden behouden

Apps die niet met je pc zijn meegeleverd, worden verwijderd.

Behouden

Behouden

Gemiddeld

Windows 11 opnieuw instellen

Alles verwijderen

Apps die niet met je pc zijn meegeleverd, worden verwijderd.

Verwijderd

Verwijderd

Laag

Windows 11 opnieuw installeren met behulp van installatiemedia

Alles behouden (standaard)

Alle apps en instellingen blijven behouden.

Behouden

Behouden

Hoog

Windows 11 opnieuw installeren met behulp van installatiemedia

Persoonlijke gegevens behouden

Alle apps worden verwijderd.

Behouden

Behouden

Gemiddeld

Windows 11 opnieuw installeren met behulp van installatiemedia

Niets behouden

Alle apps worden verwijderd.

Verwijderd

Verwijderd

Laag

Schone installatie van Windows 11 met behulp van installatiemedia

N.v.t.

(Bij deze optie voor opnieuw installeren worden alle partities op de schijf verwijderd en opnieuw aangemaakt.)

Verwijderd

Verwijderd

Verwijderd

Zeer laag

Windows 11 opnieuw instellen

Met deze optie zet je je apparaat terug naar een status die vergelijkbaar is met toen je het voor de eerste keer inschakelde. Programma's en persoonlijke bestanden die je hebt geïnstalleerd worden verwijderd, afhankelijk van welke optie je selecteert. Windows handelt alles automatisch af en je hebt geen extern opslagapparaat nodig. Je apparaat opnieuw instellen heeft minder impact dan de optie voor schone installatie, alhoewel je wel moet zien dat je voldoende schijfruimte hebt.

Je kunt je pc opnieuw instellen vanuit Instellingen of de Windows Herstelomgeving (WinRE), die toegankelijk is via het aanmeldingsscherm. Zie Windows opnieuw instellen of opnieuw installeren voor de stappen voor het opnieuw instellen van Windows 11.

Als uw pc onvoldoende ruimte heeft om Windows 11 opnieuw in te stellen, ontvangt u een melding. In dit scenario maakt u extra ruimte vrij of gebruikt u de stappen in de volgende sectie om Windows 11 opnieuw te installeren.

Windows 11 opnieuw installeren met behulp van installatiemedia

Met deze optie wordt een hulpprogramma gebruikt om installatiemedia te maken die u kunt gebruiken om de schijf volledig te wissen en een nieuwe kopie van Windows 11 te installeren. Voor deze optie moet je een extern opslagapparaat, zoals een USB-station, gebruiken en krijg je een optie om te kiezen wat je tijdens de installatie wilt bewaren.

Zorg voordat je begint dat je beschikt over de volgende zaken:

 • Een internetverbinding

 • Een extern opslagapparaat, zoals een USB-station, SD-kaart of externe harde schijf met ten minste 8 GB beschikbare ruimte.

Het installatiemedium maken

Maak eerst het installatiemedium dat u gebruikt om Windows 11 opnieuw te installeren.

 1. Zorg ervoor dat je van alle bestanden op je apparaat die je wilt bewaren een back-up hebt gemaakt op een extern opslagapparaat zoals een USB-station, SD-kaart of externe harde schijf, of upload je bestanden naar OneDrive.

  Opmerking:Als je de back-up maakt op een extern opslagapparaat, let er dan op dat dit een ander apparaat is dan het apparaat waarop je de installatiebestanden van Windows 10 gaat downloaden.

 2. Download het Windows 11 installatiemedium naar een afzonderlijk extern opslagapparaat met ten minste 8 GB beschikbare ruimte. Voor de download wordt alles op dit station verwijderd, dus zorg ervoor dat het leeg is voordat je doorgaat. U doet dit als volgt:

  1. Ga op een werkende pc naar de microsoft-website voor het downloaden van software en selecteer Hulpprogramma nu downloaden.

   (Video) Windows 10 opnieuw installeren

  2. Wanneer het downloaden is voltooid, opent u het hulpprogramma vanaf uw bureaublad en selecteert u ja wanneer u wordt gevraagd of u wilt toestaan dat de app wijzigingen aanbrengt op uw apparaat.

  3. Wanneer de installatiehandleiding voor Windows 11 wordt weergegeven, accepteert u de licentievoorwaarden en -overeenkomsten.

  4. Selecteer Installatiemedia (USB-flashstation, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc maken en selecteer vervolgens Volgende.

  5. Kies een taal, versie en architectuur (64 bits of 32 bits) en selecteer daarna Volgende.

  6. Selecteer USB-flashstation en selecteer daarna Volgende.

  7. Volg de stappen voor het maken van het installatiemedium en selecteer vervolgens Voltooien.

Het installatiemedium gebruiken om Windows 11 opnieuw te installeren

Sluit het installatiemedium dat u hebt gemaakt aan op uw pc en installeer Windows 11 opnieuw.

 1. Open Verkenneren selecteer het station met de installatiemedia.

 2. Dubbelklik in de hoofdmap van het station op setup.exe en selecteer vervolgens Ja wanneer wordt gevraagd of uw de app wilt toestaan om wijzigingen aan uw apparaat aan te brengen.

 3. Selecteer Wijzigen om te bepalen wat u wilt behouden: Selecteer een van de volgende opties en selecteer vervolgens Volgende:

  • Persoonlijke bestanden en apps behouden – Hiermee worden je persoonlijke gegevens, apps en instellingen bewaard.

  • Alleen persoonlijke bestanden behouden – Hiermee worden je persoonlijke gegevens en instellingen bewaard, maar worden alle apps verwijderd.

  • Niets behouden – Hiermee worden alle persoonlijke gegevens, instellingen en apps verwijderd.

  Waarschuwing:Je kunt een herinstallatie van Windows 10 niet ongedaan maken. Zorg ervoor dat u eerst een back-up maakt van uw bestanden als u de optie Niets behouden kiest.

 4. Als laatste stap selecteert u Installeren om te beginnen met het opnieuw installeren van Windows 11 op uw pc.

Je pc wordt een paar keer opnieuw opgestart tijdens het opnieuw installeren.

Schone installatie van Windows 11 met behulp van installatiemedia

Waarschuwing:

 • Een schone installatie is een geavanceerde optie waarmee je geheel opnieuw begint op je apparaat. Het wordt aangeraden om de volgende stappen alleen uit te voeren als je zeker weet dat je deze wijzigingen wilt uitvoeren. Neem contact op met de ondersteuning voor meer hulp.

 • Hierbij worden al je persoonlijke bestanden, apps en de stuurprogramma's die je hebt geïnstalleerd, verwijderd, evenals de apps en aanpassingen van je pc-fabrikant en de wijzigingen die je hebt aangebracht in Instellingen.

Met deze optie wordt een hulpprogramma gebruikt om installatiemedia te maken die u kunt gebruiken om de schijf volledig te wissen en een nieuwe kopie van Windows 11 te installeren. Voor deze optie moet u beschikken over een extern opslagapparaat zoals een USB-station. U moet hierbij mogelijk een paar stappen meer uitvoeren, ook al wordt alles gewist voor de schoonst mogelijke installatie.Met dit type schone installatie worden systeempartities verwijderd en opnieuw gemaakt. Alle persoonlijke bestanden op je apparaat en de partitie op je harde schijf die momenteel wordt gebruikt voor het herstelstation, worden verwijderd.

Zorg voordat je begint dat je beschikt over de volgende zaken:

 • Een internetverbinding

 • Een extern opslagapparaat zoals een USB-station, SD-kaart of externe harde schijf met minimaal 8 GB vrije ruimte

Het installatiemedium maken

Maak eerst het installatiemedium dat u gebruikt om een schone installatie van Windows 11 uit te voeren.

 1. Zorg ervoor dat je van alle bestanden op je apparaat die je wilt bewaren een back-up hebt gemaakt op een extern opslagapparaat zoals een USB-station, SD-kaart of externe harde schijf, of upload je bestanden naar OneDrive.

  Opmerking:Als u een extern opslagapparaat gebruikt om een back-up te maken van bestanden, controleert u of dit een ander apparaat is dan het apparaat dat u gaat gebruiken om Windows 11 installatiemedia te downloaden.

 2. Download het Windows 11-installatiemedium naar een afzonderlijk extern opslagapparaat van 8 GB. Voor de download wordt alles op dit station verwijderd, dus zorg ervoor dat het leeg is voordat je doorgaat. U doet dit als volgt:

  1. Ga op een werkende pc naar de microsoft-website voor het downloaden van software en selecteer Hulpprogramma nu downloaden.

  2. Wanneer het downloaden is voltooid, opent u het hulpprogramma vanaf uw bureaublad en selecteert u Ja wanneer u wordt gevraagd of u wilt toestaan dat het hulpprogramma wijzigingen aanbrengt op uw apparaat.

  3. Wanneer de installatiehandleiding voor Windows 11 wordt weergegeven, accepteert u de licentievoorwaarden en -overeenkomsten.

  4. Selecteer Installatiemedia (USB-flashstation, dvd of ISO-bestand) maken vanaf een andere pcen selecteer volgende.

   (Video) Windows Defender is Gone

  5. Kies een taal, versie en architectuur (64 bits of 32 bits).

  6. Volg de stappen voor het maken van het installatiemedium en selecteer vervolgens Voltooien.

Een schone installatie uitvoeren met het installatiemedium

Sluit het installatiemedium dat u hebt gemaakt aan op uw pc en voer een schone installatie van Windows 11 uit.

 1. Selecteer Start >Instellingen > Systeem > Herstel .

  Herstelinstellingen openen

 2. Selecteer naast Geavanceerd opstarten de optie Nu opnieuw opstarten.

 3. Selecteer Een apparaat gebruiken en kies vervolgens het apparaat dat overeenkomt met de externe opslagapparaat dat je gebruikt.

  Opmerking:Als de optie Een apparaat gebruiken niet beschikbaar is, zoek dan op de website van de fabrikant van je apparaat voor meer informatie over het opstarten vanaf een USB-flashstation.

 4. Wanneer het eerste Windows-scherm wordt weergegeven, kiest u de opties die het beste bij uw behoeften passen en selecteert u vervolgens Volgende.

 5. Selecteer Nu installeren en schakel vervolgens het selectievakje Ik ga akkoord in. Selecteer Volgende en selecteer vervolgens Aangepast: Alleen Windows installeren (geavanceerd).Op uw apparaat wordt nu een lijst met stations en partities weergegeven.Als er meerdere schijven worden weergegeven, hoeft u alleen alle partities te verwijderen van de schijf waarop u Windows wilt installeren.

 6. Markeer alle schijfpartities in de lijst en selecteer Verwijderen. Wanneer de Windows Setup-melding wordt weergegeven, selecteer je OK.

 7. Voer stap 5 uit voor elk station in de lijst, behalve het station waarbij Niet-toegewezen ruimte staat. Wanneer je klaar bent, zou alleen nog Station 0 Niet-toegewezen ruimte moeten blijven staan.

 8. Klik op Volgende.

 9. In het windows-installatiescherm wordt nu Windows installeren weergegeven. Wanneer de installatie is voltooid, wordt je apparaat opnieuw opgestart. Als dit gebeurt, kan het zijn dat wordt geprobeerd op te starten vanaf het externe opslagapparaat. Als je in het eerste scherm van Windows Setup wordt verzocht om de taal en toetsenbordindeling te kiezen, koppel je het externe opslagstation los van je apparaat en selecteer je OK. Je apparaat wordt dan opnieuw opgestart.

 10. Nadat de installatie voltooid is en het apparaat opnieuw is opgestart, selecteer je de voorkeuren en instellingen die je voor je apparaat wilt gebruiken.

Als je problemen hebt met Windows 10 op je pc of je een nieuwe versie van Windows 10 wilt, zonder de rommel van oude bestanden of apps, kun je Windows 10 opnieuw installeren om de problemen op te lossen en je pc te herstellen naar een schonere situatie.

Je schijfruimte controleren

Als je pc niet presteert zoals verwacht of als je problemen hebt met Windows 10, kan dit komen door onvoldoende schijfruimte. Probeer eerst schijfruimte vrij te maken voordat je de stappen uitvoert om Windows 10 opnieuw te installeren. Mogelijk lost dit je problemen op. Zie Schijfruimte vrijmaken in Windows voor meer informatie.

Voordat je begint

Als je persoonlijke gegevens en bestanden hebt die je wilt behouden, maak er dan een back-up van op een externe harde schijf, USB-stick, SD-geheugenkaart of locatie in de cloud (bijvoorbeeld OneDrive) voordat je Windows 10 opnieuw installeert.

Windows 10 moet worden geactiveerd nadat het opnieuw is geïnstalleerd. Gewoonlijk gebeurt dat automatisch nadat je online bent gegaan. Zie 'Activeren na het opnieuw installeren van Windows 10' in Windows activeren voor meer informatie.

Opmerking:Als Windows 10 op je apparaat is geactiveerd na de upgrade vanaf Windows 7 of Windows 8.1, heb je een digitale licentie voor Windows 10 waarmee Windows 10 automatisch kan worden geactiveerd nadat je het besturingssysteem opnieuw hebt geïnstalleerd. Zie 'Activeren na het opnieuw installeren van Windows 10' in Windows activeren voor meer informatie.

In Windows 10 (versie 1607 of hoger) moet je je Microsoft-account koppelen aan de digitale licentie voor Windows 10 op je apparaat om Windows opnieuw te kunnen activeren. Zie 'Uw Windows 10-licentie koppelen aan uw Microsoft-account' in Windows opnieuw activeren na een hardwarewijziging voor meer informatie.

Als je Windows 10 opnieuw installeert nadat je een belangrijke hardwarewijziging hebt doorgevoerd (zoals vervanging van het moederbord), kan Windows 10 mogelijk niet meer worden geactiveerd. Als Windows 10 (versie 1607) werd uitgevoerd voordat de hardwarewijziging plaatsvond, gebruik dan de probleemoplosser voor activeringen om Windows opnieuw te activeren. Zie De probleemoplosser voor activeringen gebruiken voor meer informatie.

Opmerking:Als u geen Windows 10 hebt uitgevoerd voordat u de hardwarewijziging aanbrengt of als de probleemoplosser Windows niet opnieuw kan activeren, neemt u contact op met de ondersteuning.

Wanneer je Windows 10 opnieuw installeert, moet je de editie van Windows selecteren die overeenkomt met je digitale licentie. Als je bijvoorbeeld Windows 10 Home gebruikt, moet je Windows 10 Home opnieuw installeren.

(Video) Mijn windows laptop formatteren en volledig opnieuw herinstalleren.

Opties voor opnieuw installeren van Windows 10

De volgende grafiek bevat informatie over de verschillende opties die u kunt kiezen voor elk type opnieuw installeren, inclusief wat er gebeurt met uw apps, bestanden, persoonlijke gegevens en hoeveel schijfruimte er nodig is voor het opnieuw installeren.Gebruik deze grafiek om te bepalen welke optie u wilt gebruiken om Windows 10 opnieuw te installeren.

We raden u aan eerst 'Windows 10 opnieuw instellen' te proberen, vervolgens, indien nodig, 'Installeer Windows 10installatiemedia opnieuw' en probeer vervolgens, indien nodig, een 'Schone installatie van Windows 10 met behulp van installatiemedia'.

Notities:

 • Vanaf de Update voor Windows 10, mei 2019 (versie 1903) wordt bij het opnieuw installeren van Windows 10 met behulp van installatiemedia tijdens het kiezen van 'Niets behouden' (een schone installatie) automatisch gereserveerde opslag ingeschakeld als de partitie waarnaar u Windows opnieuw installeert, 20 GB of groter is. Bij gereserveerde opslag wordt schijfruimte gereserveerd voor gebruik door updates, apps, tijdelijke bestanden en systeemcaches, waardoor de dagelijkse werking van je pc wordt verbeterd doordat essentiële besturingssysteemfuncties altijd toegang hebben tot schijfruimte.

 • Voor apparaten met gereserveerde opslag wordt bij opnieuw instellen of opnieuw installeren eerst gebruikgemaakt van de gereserveerde opslagruimte voordat andere schijfruimte wordt gebruikt. Zie voor meer informatie Hoe gereserveerde opslag werkt in Windows 10.

Optie voor opnieuw installeren

Opties voor opnieuw installeren die je kunt kiezen

Wat gebeurt er met je apps

Wat gebeurt er met je persoonlijke gegevens onder \Gebruikers

Wat gebeurt er met gegevens die zijn opgeslagen in andere mappen of stations

Benodigde schijfruimte

Windows 10 opnieuw instellen

Mijn bestanden behouden

Apps die niet met je pc zijn meegeleverd, worden verwijderd.

Behouden

Behouden

Gemiddeld

Windows 10 opnieuw instellen

Alles verwijderen

Apps die niet met je pc zijn meegeleverd, worden verwijderd.

Verwijderd

Verwijderd

Laag

Windows 10 opnieuw installerenmet installatiemedia

Alles behouden (standaard)

Alle apps en instellingen blijven behouden.

Behouden

Behouden

Hoog

Windows 10 opnieuw installerenmet installatiemedia

Persoonlijke gegevens behouden

Alle apps worden verwijderd.

Behouden

Behouden

Gemiddeld

Windows 10 opnieuw installerenmet installatiemedia

Niets behouden

Alle apps worden verwijderd.

Verwijderd

Verwijderd

Laag

Schone installatie van Windows 10 met installatiemedia

N.v.t.

(Bij deze optie voor opnieuw installeren worden alle partities op de schijf verwijderd en opnieuw aangemaakt.)

Verwijderd

Verwijderd

Verwijderd

Zeer laag

Windows 10 opnieuw instellen

Met deze optie zet je je apparaat terug naar een status die vergelijkbaar is met toen je het voor de eerste keer inschakelde. Programma's en persoonlijke bestanden die je hebt geïnstalleerd worden verwijderd, afhankelijk van welke optie je selecteert. Windows handelt alles automatisch af en je hebt geen extern opslagapparaat nodig. Je apparaat opnieuw instellen heeft minder impact dan de optie voor schone installatie, alhoewel je wel moet zien dat je voldoende schijfruimte hebt.

Je kunt je pc opnieuw instellen vanuit Instellingen of de Windows Herstelomgeving (WinRE), die toegankelijk is via het aanmeldingsscherm. Zie Windows opnieuw instellen of opnieuw installeren voor de stappen voor het opnieuw instellen van Windows 10.

Als je pc niet voldoende schijfruimte heeft om Windows 10 opnieuw in te stellen, krijg je daarover een melding. In dit scenario maak je extra ruimte vrij of gebruik je de stappen in de volgendesectie om Windows 10 opnieuw te installeren.

Windows 10 opnieuw installerenmet installatiemedia

Bij deze optie maak je een installatiemedium door middel van een hulpprogramma. Hiermee wis je de harde schijf compleet en installeer je Windows 10 geheel opnieuw. Voor deze optie moet je een extern opslagapparaat, zoals een USB-station, gebruiken en krijg je een optie om te kiezen wat je tijdens de installatie wilt bewaren.

Zorg voordat je begint dat je beschikt over de volgende zaken:

 • Een internetverbinding

 • Een extern opslagapparaat, zoals een USB-station, SD-kaart of externe harde schijf met ten minste 8 GB beschikbare ruimte.

Het installatiemedium maken

Maak eerst het installatiemedium waarmee je Windows 10 opnieuw gaat installeren.

 1. Zorg ervoor dat je van alle bestanden op je apparaat die je wilt bewaren een back-up hebt gemaakt op een extern opslagapparaat zoals een USB-station, SD-kaart of externe harde schijf, of upload je bestanden naar OneDrive.

  Opmerking:Als je de back-up maakt op een extern opslagapparaat, let er dan op dat dit een ander apparaat is dan het apparaat waarop je de installatiebestanden van Windows 10 gaat downloaden.

 2. Download de installatiebestanden voor Windows 10 op een apart extern opslagapparaat met een capaciteit van minimaal 8 GB. Voor de download wordt alles op dit station verwijderd, dus zorg ervoor dat het leeg is voordat je doorgaat. U doet dit als volgt:

  1. Ga op een werkende pc naar de microsoft-website voor het downloaden van software en selecteer Hulpprogramma nu downloaden.

  2. Wanneer het downloaden is voltooid, opent u het hulpprogramma vanaf uw bureaublad en selecteert u ja wanneer u wordt gevraagd of u wilt toestaan dat de app wijzigingen aanbrengt op uw apparaat.

  3. Wanneer de aanwijzingen voor het instellen van Windows 10 worden weergegeven, accepteer je de licentievoorwaarden en overeenkomsten.

  4. Selecteer Installatiemedia (USB-flashstation, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc maken en selecteer vervolgens Volgende.

  5. Kies een taal, versie en architectuur (64 bits of 32 bits) en selecteer daarna Volgende.

  6. Selecteer USB-flashstation en selecteer daarna Volgende.

  7. Volg de stappen voor het maken van het installatiemedium en selecteer vervolgens Voltooien.

Windows 10 opnieuw installeren met het installatiemedium

Sluit het installatiemedium dat je hebt gemaakt aan op je pc en installeer Windows 10 opnieuw.

 1. Open Verkenneren selecteer het station met de installatiemedia.

 2. Dubbelklik in de hoofdmap van het station op setup.exe en selecteer vervolgens Ja wanneer wordt gevraagd of uw de app wilt toestaan om wijzigingen aan uw apparaat aan te brengen.

 3. Selecteer Wijzigen om te bepalen wat u wilt behouden: Selecteer een van de volgende opties en selecteer vervolgens Volgende:

  • Persoonlijke bestanden en apps behouden – Hiermee worden je persoonlijke gegevens, apps en instellingen bewaard.

  • Alleen persoonlijke bestanden behouden – Hiermee worden je persoonlijke gegevens en instellingen bewaard, maar worden alle apps verwijderd.

  • Niets behouden – Hiermee worden alle persoonlijke gegevens, instellingen en apps verwijderd.

   (Video) Windows 11: upgraden & opnieuw installeren (SchoonePC Nieuwsbrief 108)

  Waarschuwing:Je kunt een herinstallatie van Windows 10 niet ongedaan maken. Zorg ervoor dat u eerst een back-up maakt van uw bestanden als u de optie Niets behouden kiest.

 4. Als je wilt voltooien, selecteer je Installeren om Windows 10 opnieuw te installeren op je pc.

Je pc wordt een paar keer opnieuw opgestart tijdens het opnieuw installeren.

Schone installatie van Windows 10 met installatiemedia

Waarschuwing:

 • Een schone installatie is een geavanceerde optie waarmee je geheel opnieuw begint op je apparaat. Het wordt aangeraden om de volgende stappen alleen uit te voeren als je zeker weet dat je deze wijzigingen wilt uitvoeren. Neem contact op met de ondersteuning voor meer hulp.

 • Hierbij worden al je persoonlijke bestanden, apps en de stuurprogramma's die je hebt geïnstalleerd, verwijderd, evenals de apps en aanpassingen van je pc-fabrikant en de wijzigingen die je hebt aangebracht in Instellingen.

Bij deze optie maak je een installatiemedium door middel van een hulpprogramma. Hiermee wis je de harde schijf compleet en installeer je Windows 10 geheel opnieuw. Voor deze optie moet u beschikken over een extern opslagapparaat zoals een USB-station. U moet hierbij mogelijk een paar stappen meer uitvoeren, ook al wordt alles gewist voor de schoonst mogelijke installatie.Met dit type schone installatie worden systeempartities verwijderd en opnieuw gemaakt. Alle persoonlijke bestanden op je apparaat en de partitie op je harde schijf die momenteel wordt gebruikt voor het herstelstation, worden verwijderd.

Zorg voordat je begint dat je beschikt over de volgende zaken:

 • Een internetverbinding

 • Een extern opslagapparaat zoals een USB-station, SD-kaart of externe harde schijf met minimaal 8 GB vrije ruimte

Het installatiemedium maken

Maak eerst het installatiemedium waarmee je de schone installatie van Windows 10 wilt uitvoeren.

 1. Zorg ervoor dat je van alle bestanden op je apparaat die je wilt bewaren een back-up hebt gemaakt op een extern opslagapparaat zoals een USB-station, SD-kaart of externe harde schijf, of upload je bestanden naar OneDrive.

  Opmerking:Als je de back-up maakt op een extern opslagapparaat, let er dan op dat dit een ander apparaat is dan het apparaat waarop je de installatiebestanden van Windows 10 gaat downloaden.

 2. Download de installatiebestanden voor Windows 10 op een apart extern opslagapparaat met een capaciteit van 8 GB. Voor de download wordt alles op dit station verwijderd, dus zorg ervoor dat het leeg is voordat je doorgaat. U doet dit als volgt:

  1. Ga op een werkende pc naar de microsoft-website voor het downloaden van software en selecteer Hulpprogramma nu downloaden.

  2. Wanneer het downloaden is voltooid, opent u het hulpprogramma vanaf uw bureaublad en selecteert u Ja wanneer u wordt gevraagd of u wilt toestaan dat het hulpprogramma wijzigingen aanbrengt op uw apparaat.

  3. Wanneer de aanwijzingen voor het instellen van Windows 10 worden weergegeven, accepteer je de licentievoorwaarden en overeenkomsten.

  4. Selecteer Installatiemedia (USB-flashstation, dvd of ISO-bestand) maken vanaf een andere pcen selecteer volgende.

  5. Kies een taal, versie en architectuur (64 bits of 32 bits).

  6. Volg de stappen voor het maken van het installatiemedium en selecteer vervolgens Voltooien.

Een schone installatie uitvoeren met het installatiemedium

Sluit het installatiemedium dat je hebt gemaakt aan op je pc en voer de schone installatie van Windows 10 uit.

 1. Selecteer de Startknop en selecteer vervolgens Instellingen > Update & Security > Recovery .

  Herstelinstellingen openen

 2. Selecteer onder Geavanceerd opstarten de optie Nu opnieuw opstarten.

 3. Selecteer Een apparaat gebruiken en kies vervolgens het apparaat dat overeenkomt met de externe opslagapparaat dat je gebruikt.

  Opmerking:Als de optie Een apparaat gebruiken niet beschikbaar is, zoek dan op de website van de fabrikant van je apparaat voor meer informatie over het opstarten vanaf een USB-flashstation.

 4. Wanneer het eerste Windows-scherm wordt weergegeven, kiest u de opties die het beste bij uw behoeften passen en selecteert u vervolgens Volgende.

 5. Selecteer Nu installeren en schakel vervolgens het selectievakje Ik ga akkoord in. Selecteer Volgende en selecteer vervolgens Aangepast: Alleen Windows installeren (geavanceerd).Op uw apparaat wordt nu een lijst met stations en partities weergegeven.Als er meerdere schijven worden weergegeven, hoeft u alleen alle partities te verwijderen van de schijf waarop u Windows wilt installeren.

 6. Markeer alle schijfpartities in de lijst en selecteer Verwijderen. Wanneer de Windows Setup-melding wordt weergegeven, selecteer je OK.

 7. Voer stap 5 uit voor elk station in de lijst, behalve het station waarbij Niet-toegewezen ruimte staat. Wanneer je klaar bent, zou alleen nog Station 0 Niet-toegewezen ruimte moeten blijven staan.

  (Video) Windows 10 resetten (opnieuw instellen) vanuit de cloud

 8. Klik op Volgende.

 9. In het windows-installatiescherm wordt nu Windows installeren weergegeven. Wanneer de installatie is voltooid, wordt je apparaat opnieuw opgestart. Als dit gebeurt, kan het zijn dat wordt geprobeerd op te starten vanaf het externe opslagapparaat. Als je in het eerste scherm van Windows Setup wordt verzocht om de taal en toetsenbordindeling te kiezen, koppel je het externe opslagstation los van je apparaat en selecteer je OK. Je apparaat wordt dan opnieuw opgestart.

 10. Nadat de installatie voltooid is en het apparaat opnieuw is opgestart, selecteer je de voorkeuren en instellingen die je voor je apparaat wilt gebruiken.

FAQs

How do I fix Windows updates not installing? ›

 1. Make sure that your device has enough space. ...
 2. Run Windows Update a few times. ...
 3. Check third-party drivers and download any updates. ...
 4. Unplug extra hardware. ...
 5. Check Device Manager for errors. ...
 6. Remove third-party security software. ...
 7. Repair hard-drive errors. ...
 8. Do a clean restart into Windows.

How do I repair Windows 10 installation? ›

How to repair Windows 10 (and 11) in 4 steps
 1. The Windows 10 (or 11) repair drill.
 2. Step 1: Using DISM and SFC for system repair.
 3. Step 2: Try a recent restore point or image backup.
 4. Step 3: In-place upgrade to current Windows 10 version.
 5. Step 4: Completely reinstall Windows 10.
 6. Picking up the pieces after the repair.

How do I get help in Windows 10 keeps popping up? ›

If a help message opens in Windows 10, 11, it is quite possible that the key F1 is defective or stuck. You can also open an alternative desktop keyboard, as if it is present, the Windows 10, 11 pop-up help will not appear automatically. Then turn off the alternative keyboard and check if the Help window opens.

Is there a class action lawsuit against Microsoft for Windows 10? ›

The latest chapter in the saga is a class-action suit that accuses Microsoft of costing users time, money, and pain, by obliging them to deal with tech support, broken software, and replacement hardware following the Windows 10 upgrade.

What happens if Windows updates are not installed? ›

Potential consequences of not installing security updates are damaged software, loss of data, or identity theft. Every year, malware causes damage of millions of dollars worldwide.

Why is my computer stuck on Windows Update? ›

If you're certain the update has failed, the first troubleshooting step is to restart your computer. Restart it the usual way if at all possible: Click Start, followed by the Power icon and then Restart. If you've lost access to your Start menu, then press and hold the power button until the PC restarts.

How do I fix a Windows 10 installation that won't boot? ›

Method 1: Startup repair tool
 1. Start the system to the installation media for the installed version of Windows. ...
 2. On the Install Windows screen, select Next > Repair your computer.
 3. On the Choose an option screen, select Troubleshoot.
 4. On the Advanced options screen, select Startup Repair.
Sep 2, 2022

How do I fix a corrupted operating system? ›

Solution 4. Run System File Checker Scan (Sfc) to Fix Corrupted System Files
 1. Press the "Windows" key and type cmd.
 2. Right-click "Command Prompt" and choose "Run as administrator".
 3. Type sfc /scannow into the Command Prompt window and press "Enter" to run a full system scan.
Sep 22, 2022

How do I boot Windows 10 from startup repair? ›

How to initiate startup repair from the desktop or lock screen
 1. Click Start.
 2. Click the power button icon.
 3. Press and hold down the Shift key and then click Restart. ...
 4. Select Troubleshoot.
 5. Go to Advanced Options > Startup Repair.
 6. After the startup repair process is complete, reboot the computer.
Jan 3, 2022

How do I fix a stuck Windows startup? ›

Check System RAM:
 1. Try to change or reinstall the computer and restart the system in safe mode: press F8/Shift on startup.
 2. Select Safe Mode and hit Enter.
 3. Press Win + R or run MSCONFIG and click OK.
 4. Select a clean boot option in Under Selective startup.
 5. Press Apply and restart Windows in normal mode.
Dec 6, 2022

What are the signs of corrupted Windows 10? ›

These are some of the common signs of a corrupted operating system.
...
What Happens If Your Operating System Is Corrupted?
 • Problem loading Windows Explorer.
 • Applications failing to launch.
 • Applications crashing.
 • Computer facing sudden BSOD (blue screen of death)
 • Sudden errors causing applications to stop working.
Jul 11, 2022

Should I turn off my computer if it's stuck on the loading screen getting Windows ready don't turn off your computer? ›

Shut Down Your PC and Power Reset Your Computer. Power resetting can clear all information in your computer memory without damaging your data. It helps fix corruption issues on your computer and gets you out of the loop of Getting Windows ready, Don't turn off your computer.

Is the Microsoft class action lawsuit legitimate? ›

Microsoft agrees to settlement but denies wrongdoing

The class action was also filed in Ontario and Quebec, but the court in B.C. took the lead. The settlement was approved in the B.C. Supreme Court in 2018, and courts in the other provinces also issued their approval.

Is there a risk for class action lawsuit? ›

The risk of a class-action lawsuit is that if you lose, you will not receive any compensation for your injuries. If you win, however, you will receive a financial or other non-monetary award.

Who has the biggest class action lawsuit? ›

Student loan service provider Navient made the largest class action settlement this year, agreeing in January to pay $1.85 billion to resolve claims from the state of Pennsylvania that it used predatory student loan practices.

What happens if I shut down while installing updates? ›

Sometimes you may experience crashes and data loss if you force a shut down. These crashes occur when the operating system gets corrupted, which increases the chances of your PC developing some malfunctions.

Does installing system update delete everything? ›

All Replies

Most of the time, upgrading to a new version of Android won't delete your data but there is always a risk of something when wrong and loss of data.

What happens if you dont do system update? ›

That includes Android phones — if you don't update your phone, you could encounter a variety of problems, including performance issues and malware. Keeping your phone updated should be considered essential, but it won't protect you from privacy breaches and all malware.

Is it normal for Windows Update to take hours? ›

Windows 10 updates take so long to complete because Microsoft is constantly adding larger files and features to them. The biggest updates, released in the spring and fall of every year, usually take upwards of four hours to install.

Can I stop my computer in the middle of an update? ›

You should never shut down your device to stop the update in progress. This can cause serious damage to Windows and make your computer unusable. When the process finishes, you can either uninstall the update or use Windows 10's rollback option to set your computer back to the previous version.

How long should I wait for Windows Update to finish? ›

We recommend waiting two hours, just in case Windows is doing a lot of work. Windows may just need some time to finish the process, especially if it's a big update and your hard drive is slow and full.

How do I force a factory reset on Windows 10? ›

To reset your PC, go to Start > Settings > Update & Security > Recovery > Reset this PC > Get Started. Then, select Keep my files, choose cloud or local, change your settings, and set Restore preinstalled apps? to No.

What causes Windows not booting? ›

A defective motherboard, video card, or piece of RAM could cause Windows not to boot properly. To test for hardware issues, you can create and use an Ultimate Boot CD, which contains a collection of troubleshooting utilities to try and identify and sometimes fix hardware problems.

How do I know if my operating system is corrupted? ›

 1. Click Start.
 2. In the search bar, type CMD .
 3. Right-click CMD.exe and select Run as Administrator.
 4. On the User Account Control (UAC) prompt, click Yes.
 5. In the command prompt window, type SFC /scannow and press Enter .
 6. System file checker utility checks the integrity of Windows system files and repairs them if required.
Jan 3, 2022

How do I restore my operating system? ›

In the Control Panel search box, type recovery. Select Recovery > Open System Restore. In the Restore system files and setting box, select Next. Select the restore point that you want to use in the list of results, and then select Scan for affected programs.

Can corrupted Windows be fixed? ›

Run the SFC Scan to Repair Corrupt System Files

SFC, or System File Checker, is a godsend command-line utility that comes to our rescue when encountering corrupted system files. You need to run a simple command in the Command Prompt app, and it will automatically find and replace corrupt files with the cached copy.

How do I repair corrupted Windows 10? ›

Use the System File Checker tool to repair missing or corrupted system files
 1. Open an elevated command prompt. ...
 2. If you are running Windows 10, Windows 8.1 or Windows 8, first run the inbox Deployment Image Servicing and Management (DISM) tool prior to running the System File Checker.

Why does Windows 10 keep booting into recovery mode? ›

Occasionally you may encounter a computer that boots into recovery mode and asks for the 48 digit recovery key every time it is rebooted. Usually this indicates that there has been either a change in the hardware (another hard drive added) or a change in the BIOS settings (TPM chip was turned off) on that computer.

Why is my computer stuck on boot menu? ›

Software Issues

A problem in the Windows operating system can also cause the system stuck on the boot menu. Sometimes, a virus or malicious program corrupts the Windows operating system files that cause the system to stuck on the boot menu.

How do I force Windows to start? ›

It's likely your best option if the Start menu is not working. Start by pressing the Ctrl + Alt + Delete on your keyboard to open the options screen. Then, click the Power icon in the bottom right corner, and select Restart from the list. Your PC will restart immediately.

How do I escape the boot menu? ›

Turn on the laptop (or CTRL-ALT-DEL if you are already stuck on the boot menu) Hold down F2 (or whatever your BIOS menu key is) Go to the Security Menu and disable Secure Boot. Save and Exit.

Can Windows 10 repair itself? ›

If you've found yourself frustrated after investing time and money into fixing your machine, you might be surprised to learn that Windows can fix itself. Every Windows operating system has the ability to repair its own software, with apps for the task bundled in every version since Windows XP.

What causes a corrupt operating system? ›

How does a Windows file become corrupted? File corruption usually happens when there is an issue during the 'save' process. If your computer crashes the file being saved will likely be corrupted. Another cause might be damaged sections of your hard drive or storage media that might have viruses and malware.

Does resetting Windows 10 fix corrupted files? ›

Any problems caused by third-party software, system file corruption, system settings changes, or malware should be fixed by resetting your PC. Windows reset will put the software back into the same condition as it was when you started it for the very first time (such as when you purchased the PC).

What happens when Windows ready don't turn off? ›

 1. Fix 1: Just Wait for a Some Time.
 2. Fix 2: Check Internet Connection.
 3. Fix 3: Shut down Your PC and Power Reset It.
 4. Fix 4: Perform Windows 10 Startup Repair.
 5. Fix 5: Delete Problematic Files.
 6. Fix 6: Uninstall Recently Installed Update in Safe Mode.
 7. Fix 7: Perform a System Restore or Reset.

How much will class action lawsuits pay in 2022? ›

The total value of the settlements exceded $63 billion. In 2022, class action lawsuits, which can create crises for companies and organizations, set new records for the amount of settlements in product liability, consumer fraud, antitrust, and other cases. The total value of the settlements exceded $63 billion.

Is it better to have a class action lawsuit? ›

Class Action Lawsuits give you better odds of a settlement

When many plaintiffs with the same issue combine together to form a class, each person has a better chance of recovering compensation when they may not have been able to do as individuals.

Can I get a loan on my class action lawsuit? ›

If your class action lawsuit is strong enough to go to trial, you are entitled to borrow money from it. Borrowing against your lawsuit can involve taking a pre-settlement loan in the form of a risk-free cash advance.

Is it worth it to join a class action settlement? ›

Even in cases with minor damages, it may be worth your time, money, and resources to join a class action lawsuit. If you have minor injuries or other damages from a large company's negligence, these issues can affect many other people, too.

How long does it take to get money from a class action settlement? ›

The average time it takes to process a settlement check is between one and six weeks. However, it can take several months for you to receive just compensation. If you hire one of the experienced attorneys from Morgan & Morgan, you should not have to wait six weeks to receive your settlement check.

Why do class action lawsuits pay so little? ›

The most common reason class action settlement payouts are less than expected is because an unexpectedly large number of Class Members submitted claims.

What happens to left over money from a class action lawsuit? ›

Sometimes, leftover money might be distributed among class members or donated as a cy-pres award. In simplest terms, the cy-pres doctrine means a court will order the funds to be redistributed to a charity or another organization that aligns with the issue at hand with the class action lawsuit.

What is the biggest payout in a lawsuit? ›

Number 1: The 1998 Tobacco Master Settlement Agreement

The 1998 Tobacco Master Settlement Agreement is also the biggest civil litigation settlement in US history. At USD246 billion, it is unlikely to be beaten any time soon.

Is a class action settlement taxable income? ›

The general rule regarding taxability of amounts received from settlement of lawsuits and other legal remedies is Internal Revenue Code (IRC) Section 61. This section states all income is taxable from whatever source derived, unless exempted by another section of the code.

How do I force Windows updates to install? ›

If you want to install the update now, select Start > Settings > Update & Security > Windows Update , and then select Check for updates. If updates are available, install them.

Why is my system update not installing? ›

If your Android device won't update, it might have to do with your Wi-Fi connection, battery, storage space, or the age of your device. Android mobile devices usually update automatically, but updates can be delayed or prevented for various reasons.

How do I bypass Windows Update in Progress? ›

In Windows 10, version 1903 (or later), Windows 10 Pro, version 1809, or Windows 10 Enterprise, version 1809:
 1. Select Start > Settings > Update & Security > Windows Update .
 2. Select either Pause updates for 7 days or Advanced options.

How do I manually update to Windows 10 manually? ›

Windows 10 and Windows 11
 1. Click the Start button (Windows icon) and choose Settings.
 2. Click Update & security (Windows 10) or Windows Update (Windows 11)
 3. Click Check for updates and install the listed updates.

Videos

1. Windows 10 Installeren op jouw PC! | Tutorial
(TechTime)
2. How To Reset Or Reinstall Microsoft Store in Windows 10
(Tricknology)
3. HOE Installeer je WINDOWS 10? 👨‍🔬 - Schone Installatie, Drivers, Instellingen voor Games
(Redux Gaming)
4. Het stuurprogramma van de draadloze netwerkadapter opnieuw installeren via Apparaatbeheer in Windows
(HP Support)
5. The computer restarted unexpectedly or encountered an unexpected error windows 10 SOLUTION
(Zadius Tech)
6. Windows 10 Windows opnieuw installeren met Fresh Start
(Acer Support)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated: 02/17/2023

Views: 6288

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.