Wat is Airplay? Alles wat je moet weten! | TVadviseur.nl (2023)

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is Airplay?

Als je wilt genieten van méér flexibiliteit en mogelijkheden bij het gebruik van je Apple apparaat, dan is Airplay iets voor jou. Airplay verlegt de grenzen van het delen van audio, beeld en andere data via andere apparaten. Dat is dan ook waarom dit systeem één van de populairste producten is van Apple.

Maar wat is Airplay nu precies, hoe werkt het en wat kan je er allemaal mee doen? Hier vind je het antwoord op deze en meer vragen!

Wat is Airplay?

Apple Airplay is kortweg een functie van Apple die het mogelijk maakt om beeld of geluid van een Apple apparaat naar een externe speaker of scherm te streamen. Het systeem werkt met verschillende apparaten en apps.

Over Apple Airplay

Apple Airplay geeft je als gebruiker de mogelijkheid om informatie van een Apple apparaat naar een extern uitvoermedium te streamer. Airplay werkt op verschillende soorten apparaten, waaronder televisies en Apple apparaten. Op die manier heb je bijna altijd de mogelijkheid om muziek te streamen op speakers, of beeld te streamen op een ander toestel.

De voordelen van Airplay zijn divers. Zo kan je altijd genieten van je favoriete muziek in huis, waar je ook bent. Daarbij kan je films en series kijken op andere toestellen, zodat je nooit meer beperkt bent. En dat alles doordat de bestanden die op je een Apple toestel ook via andere apparaten bekeken of beluisterd kunnen worden!

Wat kun je met AirPlay?

Zoals vermeld zijn er heel wat mogelijkheden bij het gebruik van Apple Airplay. Als je overweegt om Airplay te kopen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je daar wat meer over weet. Hieronder vind je een duidelijk overzicht met alle functies van Airplay, alsook wat meer informatie.

1. Video afspelen met Airplay

Eerst en vooral kan je met Airplay beeldmateriaal vanaf je Apple apparaat naar een televisiescherm overbrengen. Dit kan enkel op TV's waarop je Apple TV hebt aangesloten, of eventueel bij slimme televisie die compatibel zijn met het programma.

Om dit te doen moet je gewoon kiezen voor het icoontje bij video en het apparaat selecteren waarnaar je wilt streamen. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld je vakantiebeelden te delen op het grote scherm, zodat familie kan meekijken. Het voordeel? Je hebt hiervoor geen afstandsbediening nodig om op pauze te zetten of terug te spoelen. Dat kan immers allemaal gemakkelijk met je iPhone, Mac of iPad!

2. Muziek beluisteren met Airplay

Vervolgens is het ook mogelijk om met Airplay muziek af te spelen via je TV, hoofdtelefoon of een speaker. Je kan liedjes, maar ook andere vormen van audio, gemakkelijk naar een extern apparaat streamen met dit systeem. Hiervoor kies je gewoon het muziek icoontje in de app of het control center, waarna je de speakers of hoofdtelefoon selecteert die je wilt gebruiken.

Als je meerdere speakers hebt, die allemaal verbonden zijn met HomePod of met Airplay compatibel zijn, dan kan je die allemaal tegelijk gebruiken. Airplay is ten slotte een goede oplossing als je Apple Watch wilt gebruiken. Deze laatste beschikt immers niet over ingebouwde speakers!

3. Mirroring met Airplay

Ten slotte kan je Airplay ook gebruiken om screen mirroring te doen. Dat houdt in dat je het scherm van je iPhone, MacBook of iPod deelt op een ander scherm. Als je bijvoorbeeld een presentatie wilt geven vanaf je laptop, maar die wilt laten zien op een groter scherm, dan kan dat met Airplay. Op die manier kan het publiek veel gemakkelijker volgen.

(Video) How to AirPlay almost any video, even if AirPlay isn't in the app

Je klikt op het Mirror icoontje in het control center van je iPhone of Ipad, of in de menubalk van je MacBook. Vervolgens selecteer je het apparaat waarop je je scherm wilt delen!

Wat is Airplay? Alles wat je moet weten! | TVadviseur.nl (1)

Wat is het verschil tussen Airplay en Airplay 2?

Airplay is erg populair vanwege de vele mogelijkheden en het flexibele ontwerp van de app, dat is zeker. Tegenwoordig bestaat er echter ook een vernieuwde versie van Airplay: Airplay 2.

Als je de juiste aankoop wilt maken voor jouw situatie, dan is het belangrijk dat je weet wat beide opties inhouden. Beide bieden heel wat interessante voordelen, maar er zijn natuurlijk verschillen. En daar kan je hier meer over lezen!

De verschillen tussen Airplay en Airplay 2

1. Airplay heeft geen multi-room audio functie.

2. Airplay kan gebruikt worden om vanaf elk Apple apparaat te streamen naar speakers of een televisie.

3. Airplay 2 is geschikt voor het afspelen van audio en video door middel van speakers die op wifi functioneren. Daarbij blijft de data altijd gesynchroniseerd.

4. Als je de nieuwe Airplay versie gebruikt, dan heb je de mogelijkheid om verschillende nummers af te spelen in verschillende ruimtes. Dit gebeurt door middel van meerdere HomePods.

Of je nu Airplay wilt gebruiken voor in je huis of voor zakelijke doeleinden, beide versies hebben heel wat te bieden. Airplay 2 bevat enkele interessante extra functies die in bepaalde gevallen handig kunnen zijn. Heb je echter niet meer nodig dan de basics voor het streamen van muziek en beeld, dan heb je met Airplay zelf voldoende!

Apps met Airplay ondersteuning

Zoals reeds gezegd is het mogelijk om Airplay te gebruiken met bepaalde apparaten, zodat je veel meer flexibiliteit en vrijheid hebt tijdens het streamen van muziek en beeld. Daarbij is het ook mogelijk om verschillende apps te gebruiken die met Airplay compatibel zijn:

1. Spotify

Spotify is één van de populairste muziek-apps van dit moment, en dat is niet verwonderlijk. Je hebt in één keer toegang tot oneindig veel liedjes, en daarbij kan je favoriete nummers opslaan en playslist aanmaken. Je kan je Spotify songs ook streamen door middel van Airplay, zodat je thuis via speakers of andere apparaten kunt luisteren.

2. YouTube

Vervolgens is het ook mogelijk om Airplay te gebruiken met YouTube, hét grootste online video kanaal. Als je een filmpje van YouTube wilt delen op het grote scherm, dan kan dat via de Airplay app. Op die manier bekijk je YouTube alsof je naar de televisie kijkt, en kan je ook bijvoorbeeld gemakkelijker video delen op een groot scherm bij het geven van een presentatie.

3. Deezer

Deezer is een muziekaanbieder waarmee je toegang hebt to miljoenen liedjes via het internet. Net zoals Spotify is het ook mogelijk om je favoriete muziek via Airplay op andere apparaten af te spelen. Denk maar aan speakers in huis of een koptelefoon die met je computer is verbonden.

(Video) Airplay not working? Don't panic, here's what to do

Apparaten met Airplay ondersteuning

Naast bekende apps die met AirPlay gebruikt kunnen worden, bestaan er ook heel wat apparaten die je kunt verbinden. Airplay is een product van Apple, en dat betekent natuurlijk dat je de meeste andere Apple toestellen zonder problemen kunt gebruiken voor het streamen van beeld of audio. Hieronder een overzichtje:

1. De iPhone

Staat er muziek of video die je wilt delen via andere apparaten in huis, zoals speakers of een TV scherm? Dan kan je dat doen via Airplay. De meeste iPhones beschikken tegenwoordig over de Airplay functie, waardoor je zonder problemen je favoriete muziek en video deelt.

2. De iPad

Ook met een iPad speel je zonder problemen muziek of video af via Airplay. Vaak wordt een iPad gebruikt om bestanden te delen, bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie. Daarbij bekijk je ook gemakkelijk films en series via je iPad, dankzij Airplay.

3. MacBook

Heb je films of muziek op je MacBook staan die je graag iets grootser wilt ervaren? Gebruik dan Airplay om de audio via de speakers en bijvoorbeeld films op je televisie te beluisteren en te bekijken.

(Video) De nieuwe Apple TV 4K: Apple laat kansen liggen!

4. Samsung TV

Ten slotte kan je ook films en andere bestanden die op een Samsung TV staan via Airplay delen. Wil je bivoorbeeld bij het kijken van een film gebruik maken van extern speakers? Geen enkel probleem. Ook kan je televisie kijken op een kleiner apparaat!

TV's met airplay ondersteuning

Er zijn verschillende modellen en merken TV's die met Airplay kunt verbinden, zodat je video en audio gemakkelijk en snelt deelt met andere apparaten. Hier vind je een duidelijk overzicht van de belangrijkste en meest compatibele TV's!

Beste koop QLED televisie

Wat is Airplay? Alles wat je moet weten! | TVadviseur.nl (2)

Samsung QE55Q700T

Beste premium QLED televisie

Wat is Airplay? Alles wat je moet weten! | TVadviseur.nl (3)

Samsung QE65Q700T

Beste budget QLED televisie

(Video) iPhone upgrade - alles wat je moet weten.

Wat is Airplay? Alles wat je moet weten! | TVadviseur.nl (4)

Samsung QE43Q60T

Andere bekeken ook:

Beste Energiezuinige TV’s van 2023

Lees meer

Beste Black Friday TV Deals

Lees meer

Gokgerelateerde reclames mogen niet meer

Lees meer

Leave a reply

(Video) 9 dingen die je moet weten voordat je een AirTag koopt

FAQs

Wat kan je doen met AirPlay? ›

Apple AirPlay 2 gebruik je om beeld of geluid van je Apple apparaat naar een ander scherm of speakers te streamen. Daarnaast gebruik je AirPlay om je scherm te delen op een ander scherm.

Heb je internet nodig voor AirPlay? ›

Apple AirPlay 2 is een manier om content van Apple-devices te streamen naar tv's en audioapparaten. Dit gaat via een wifi direct-verbinding, waardoor je geen verbinding hoeft te maken met het wifinetwerk in de ruimte waar je bent.

Is AirPlay beter dan Bluetooth? ›

Als het op kwaliteit aankomt, blijft standaard Bluetooth achter bij AirPlay. Dit hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de audio die wordt gereproduceerd, maar terwijl AirPlay de reproductie van ongecomprimeerde audio toestaat, moet Bluetooth het juist daarvoor comprimeren en dat betekent een slechtere kwaliteit.

Kan AirPlay naar tv? ›

Gebruik AirPlay om het scherm te projecteren of om inhoud vanaf uw Apple-apparaten te streamen op uw Android TV. OPMERKINGEN: Er kan een software-update voor uw tv nodig zijn om AirPlay kunnen te gebruiken. U moet de tv verbinden met internet om AirPlay te gebruiken.

Welke AirPlay heb ik? ›

AirPlay is Apple's draadloze technologie om audio en video te streamen. De huidige versie is AiPlay 2, met ondersteuning voor multi-room audio om muziek af te spelen op meerdere speakers tegelijkertijd. Er zijn steeds meer AirPlay 2 speakers en receivers en er zijn zelfs televisies met AirPlay 2.

Wat is de kwaliteit van AirPlay? ›

AirPlay kan muziek in redelijk sterke kwaliteit afspelen zonder data te comprimeren, er gaat dus weinig geluidskwaliteit verloren bij het afspelen van muziek. Het systeem ondersteunt wel hoogstens CD-kwaliteit en dus geen lossless audio. Wat AirPlay wel een sterk protocol maakt is de gebruiksvriendelijkheid.

Wat is beter Chromecast of AirPlay? ›

Conclusie: Apple TV of Chromecast – welke is beter

De naadloze samenwerking met de andere Apple-producten, Airplay 2 en de ruime opslagmogelijkheden geven je veel flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Ben je een Android-gebruiker, dan is de Chromecast de duidelijke winnaar.

Waarom is AirPlay niet toegestaan? ›

Zorg ervoor dat uw met AirPlay compatibele apparaten zijn ingeschakeld en zich dicht bij elkaar bevinden. Controleer of de apparaten zijn bijgewerkt naar de nieuwste software en zich op hetzelfde wifinetwerk bevinden. Herstart de apparaten die u wilt gebruiken met AirPlay of synchrone weergave.

Is streamen gratis? ›

Via een streamingdienst

Bij veel streamingdiensten kun je de eerste periode namelijk gratis streamen. Bij Videoland de eerste veertien dagen, bij Netflix zelfs de eerste dertig dagen. Zeg je op tijd weer op, dan stream je zonder te betalen. Handig om te achterhalen welke streamingdienst jij het prettigst vindt.

Kan je streamen naar tv zonder wifi? ›

Kan ik streamen naar tv zonder wifi? Ja, je kunt streamen naar je tv zonder wifi. Daarvoor heb je een HDMI-kabel nodig.

Kan je Apple TV streamen naar Chromecast? ›

Je kunt de Apple TV-app op een Google TV-apparaat, waaronder de Chromecast met Google TV, gebruiken om Apple TV+ te verkennen, door films, tv-programma's en Apple TV-kanalen te bladeren of gratis afleveringen te bekijken.

Videos

1. iOS 11 introductie Nederland
(Mobile House NL)
2. Wat moet je weten vóórdat je een beamer koopt?
(Coolblue Productadvies)
3. Apple TV 4K-functies die u niet gebruikt (maar zou moeten)
(Digital Trends)
4. Apple TV, maar dan van LG?!
(Bright)
5. YouTube op tv bekijken met Chromecast, Cast en AirPlay
(YouTube Viewers)
6. 5 AirPod Tips and Features You Might Not Know
(zollotech)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated: 12/08/2022

Views: 6599

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.